Vintips – 5 goda viner till höstens mustiga mat - By RUM
Annons
Trädgård

Vintips – 5 goda viner till höstens mustiga mat

Till höstens mustiga mat tipsar sommelier och vinexpert Eva Weckström om 5 viner från Grekland och Portugal.

Annons

Naoussa Boutari 2014
Naoussa, Makedonien, Grekland
Nr. 74212, 159:-

I beställningssortimentet hittar man denna charmör som kommer från de norra, bergiga delarna av Grekland. Druvan Xinomavro anses som en av landets bästa och namnet betyder ”syrlig svart”. Vinet bjuder finlemmad elegans, tydlig syra och tanninstruktur. Medelfylligt erbjuder det vinbär, saftiga hallon och solmogna jordgubbar tillsammans med soltorkad tomat, pinjeträ, svart oliv och lakritsrot. Det har ekfatslagrats i ett år på franska små ekfat. Njut till krämig pasta, fågel, soppa, gärna grekisk mousssaka eller vegetarisk paj och gratäng.

Naoussa Boutari 2014
Prisvärt vin som passar till kött

Tsantali Naoussa Reserve 2014
Naoussa, Makedonien, Grekland
Nr. 2354, 109:-

Inbjudande och solmogen grek med underbar struktur och fin fruktkoncentration. I Tsantali Naoussa Reserve har man låtit druvskalen lakas ur lite extra och har använt både franska och amerikanska ekfat. De sistnämda ger angenäma toner av vanilj i vinet. Vinet har fruktdriven och saftig karaktär av jordgubbar, syrliga körsbär och tranbär tillsammans med mjölkchoklad och eneträ. Njut till kött, gärna vilt, och hårdlagrade ostar. Mycket vin för slanten!

Annons

Dom Rafael 2017
Alentejo, Portugal
Nr. 2229, 119:-

Maffigt, mättat och ekfatslagrat rött kraftpaket från sydöstra Portugal nära spanska gränsen. Här är det hett och kontinentalt klimat men lyckligtvis har man lite altitud som svalkar ner druvorna med vindar och kalla nätter. Druvorna är de högst lokala aragoñes, trincadeira, castelão och alicante bosquet. Och här snackar vi tradition. Under jäsningen fottrampas musten i öppna jäskar, så kallade lagares. Vinet doftar mörka plommon, lagerblad, cassis, blåbärspaj, chokladpralin, peppar, rosmarin och en lite härligt rostig mineralitet. Vi möter fin balans med kännbar strävhet, härlig syra och djup frukt. Drick till ditt grillade kött, till älg, hjort eller långlagrad ost.

Dom Rafael 2017
Carm Reserva 2017

Carm Reserva 2017
Douro, Portugal
Nr. 74078, 189:-

Saftig och stadig portugis från druvor som växt på de branta, andlöst vackra skiffersluttningarna längs floden Douro. Tillika i ekologiskt certifierade vingårdar och traditionella portugisiska druvor: Touriga nacional, touriga franca, tinta roriz och tinta francisca. Carm Reserva har lagrats i 18 månader på rostade franska små ekfat. Vinet är packat med solsken, rökiga mineraltoner och mörka bär. Mustiga solvarma plommon, fikon, kryddnejlika, lakritsrot, mocka, kritig mineral och smörkola är några av karaktärsdragen. Häll upp i stor kupa till grillad fläskstek, viltgryta med svamp eller grillad biff med rostade grönsaker, mild mojo rojo och saltbakad potatis.

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2017
Lisboa, Portugal
Nr. 95343, 149:-

Quinta de Chocapalha har ett mycket bra läge i regionen Lisboa. Odlingarna gynnas av närheten till havet, men samtidigt har de ett bra skydd mot vädrets makter tack vare ett landskap som påminner om en amfiteater. Vinet framställs med säker hand av Sandra Tavares da Silva, en av de mest kända vinprofilerna i landet. Druvorna till detta vin är touriga nacional, syrah, alicante-bouschet, castelão och tinta roriz. Underbart smakrikt och något kryddigt vin som samtidigt är nyanserat och stiligt. Inslag av svarta vinbär, boysenbär, plommon, skogshallon, färska örter, kaffe och vaniljstång. Lång fin eftersmak som smakar mera. Njut vid och till ditt grillade lamm, till kalvstek eller vegetariska biffar.

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2017

Publicerad i Rum Ute nr 4-2019

Annons