Vintips – 6 cider att testa under äppelsäsongen - By RUM
Annons
Trädgård

Vintips – 6 cider att testa under äppelsäsongen

Fira äppelsäsongen med en god äppelcider! Sommelier och vinexpert Eva Weckström tipsar om 6 välsmakande cider att testa i höst.

Annons

1.
2019 Cidre Bouché
Domaine Familial Louis Dupont,
Victot-Pontfol, Normandiet, Frankrike
Nr. 87407 (beställningssortiment), 90 kr.

Vackert bärnstensfärgad, otroligt smakrik och torr årgångscider från Duponts äppellundar i distriktet Pays d’Auge. Det anrika familjeföretagets uttrycksfulla cider kännetecknas av hög kvalitet och elegans. Cidre Bouché har doft av nygräddad äppelkaka, rabarber, clementinskal och aprikosmarmelad, inte alltför påtaglig sötma samt en balanserad fräsch syra. Väldigt komplex och smakrik. Jättegod! Njut kyld som den är, till fågel, vegetariskt, husman, lagrade ostar eller desserter med lite syra. 80% söta äpplen och 20 % syrliga, ingen tillsatt jäst. Alkoholhalt 5,5%.

Cidre Bouché från Domaine Familial Louis Dupont
Domaine Dupont Cidre Paus d'Auge

2.
Domaine Dupont Cidre Pays d’Auge
Domaine Familial Louis Dupont
AOC Pays d’Auge, Victot-Pontfol
Normandiet, Frankrike 
Nr. 82777 (beställningssortiment), 80 kr.

Ännu en fantastiskt koncentrerad och smakrik cider från Domaine Familial Louis Dupont. Denna djupt bärnstensfärgade juvel är mustig, rustik och torr i traditionell fransk stil. Mycket fint djup, en viss grumlighet (ofiltrerad), fin äppelsötma, lite angenäm strävhet samt toner av ljunghonung, eneträ, knäck, gula äpplen, plommon och stekta äpplen. Balanserad sötma. Kyl väl och avnjut precis som den är eller till kycklinggryta, salade niçoise, broccoligratäng eller en bit grottlagrad gruyère. Alkoholhalt 4,5 %.

Annons

3.
Christian Drouin Cidre Bouché Brut de Normandie
Domaine Christian Drouin
Coudray-Rabut, Normandiet, Frankrike 
Nr. 82804 (beställningssortiment), 79 kr.

Torr, lätt och frisk gyllene cider från passionerade calvadosentusiasten Christian Drouin, även välförtjänt känd som ”kungen av Calvados”. Drygt 30 olika äppelsorter från odlingar i distriktet Pays d’Auge används till denna fina cider. 70 % är bittra med mycket strävhet, så kallade tanniner, 20 % är söta äpplen och 10 % är syrarika. Cidre Bouché Brut har en burdus charm och samtidigt en härlig fräschör. Toner av röda, lagrade vinteräpplen i jordkällare, äppelmos, torkad persika, höstskog, vita krusbär och fudge. Ingen tillsatt jäst. Alkoholhalt 4,5%.

Cidre Bouché Brut de Normandie från Christian Drouin
Cidre Biologique Brut

4.
Cidre Biologique Brut

La Ribaude, Ouilly du Houley
Pays d’Auge, Normandiet, Frankrike 
Nr. 1803, 54 kr. 

Ekologiskt och biodynamiskt certifierad cider från familjeföretaget La Ribaude. Här finns hela 150 äppelodlingar med 100 sorter högtväxande träd och 27 sorter lågtväxande träd. Cidre Biologique Brut är gyllene guldgul till färgen, vackert klar och framställd på över 20 äppelsorter, både söta, syrliga och bittra. Cidern har viss sötma men är väldigt välbalanserad med saftig karaktär av äppelkompott, äppelskrutt, mandel, gråpäron, örter, hö, sommarhonung samt liten trevlig strävhet och ett torrt fint avslut. Ingen tillsatt jäst, inget tillsatt socker. Alkoholhalt 4,5%.

5.
Pernilla Perle

Brännland Cider
Vännäs kommun, Västerbottens län, Sverige 
Nr. 82020, 99 kr.

Brännland Cider etablerades 2010 i Västerbotten av eldsjälen Andreas Sundgren Granitis. Man började med iscider men framställer idag även flera olika cider. Äpplena kommer från både Skåne och Norrland. Pernilla Perle, Andreas bröllopspresent till frun Pernilla, är något av en muta för många och långa arbetspass och frånvaro från hemmet. Ingen tillsatt jäst. Fruktig, intensiv och frisk smak med sötma och tydlig karaktär av mogna röda äpplen, tarte tatin, nektarin och torkade apelsinskal. Serveras väl kyld som aperitif, törstsläckare eller till kycklingwallenbergare, fläskstek med äppelmos, fänkålssallad med äpple, eller syrliga desserter. Alkoholhalt 7,5 %.

Cidern Pernilla Perle från Brännland Cider
Halvtorr cider från Skepparps

6.
Skepparps Cider Halvtorr
 
Skepparps Vingård, Kivik, Skåne, Sverige 
Nr. 1841, 86 kr.

Äpplen av sorterna holsteiner cox, blenheim orange, ingbo, santana och rubinola har använts i denna fina skånska cider. Frukten pressas, musten jäses på ståltankar samt tappas på butelj för en andra jäsning på flaska. Jästfällningen avlägsnas. Daggfräsch och smakrik cider med toner av gröna äpplen, akaciahonung, lime, mandel och färska örter. Servera väl kyld till sommarsallad, krämiga ostar, grillade skaldjur, inbakad fläskfilé eller syrliga desserter. Alkoholhalt 6,0 %.

Annons

Publicerad i Rum Ute nr 5-2020

Annons