Vintips – Bästa bubblet till nyår - By RUM
Annons
Trädgård

Vintips – Bästa bubblet till nyår

När förtjänar vi äkta champagne om inte efter året 2020? Sommelier Eva Weckström tipsar om det bästa bubblet att skåla in ett nytt, fräscht år med!

Annons

Champagne Deutz Brut Milésimme 2014
Ay, Champagne, Frankrike
Nr. 90364, 569 kr.

Anrika Champagnehuset Deutz är en absolut favorit! Vinet är åt det fylligare hållet med saftig och fin syra samt härlig krämighet och karaktär av mogna vinteräpplen, passionsfrukt, nougat, brioche, rostade hasselnötter och solmogen blodapelsin. Små eleganta bubblor, enorm balans och lång, ren eftersmak. Njut till ankleversnittar, smörstekt toast, grillad kyckling med gräddsås, halstrad fisk med brynt smör eller risotto med tryffel och karljohansvamp.

Champagne Lombard Extra Brut
Premier Cru BDN
Champagne, Frankrike
Nr. 7921, 299 kr.

Fin, torr och fyllig champagne hos en prisbelönt producent. BDN innebär här 100 % Pinot noir från Premier Cru-lägen i Montagne de Reims. Torr, nötig och komplex champagne i en axelbred stil med toner av kakao, macadamianötter, gul stenfrukt, solmogen citrus, ingefära, vit persika, krutröksmineralitet och nybakt bröd. Njut som den är eller till parmesankex, gratinerade musslor, toast Skagen eller lerpottasill.

Annons

Guldkula Premier Cru
Champagne, Frankrike
Nr. 73077, 299 kr.

Vår svenska supernäsa Richard Juhlin har valt ut vilka viner som ska användas i blandningen – den så kallade cuvéen. Den mörka pinotnoirdruvan ger med sina 70 % fyllig frukt av blodapelsin, röda äpplen, tranbär, grapefrukt samt rostade hasselnötter och toast. Resterande del vin är från druvan chardonnay som bidrar med hög, stilig syra, franskbröd, lime och krita. Ingen rafflande lång eftersmak, men däremot fin fräschör. Njut till svampkroketter, engelsk cheddar eller till laxen, sillen och räkorna på festbuffén.

Laurent-Perrier La Cuvée Brut
Champagne, Frankrike
Nr. 78773 (beställningssortiment), 419 kr.

La Cuvée Brut är ett verkligt hantverk – en ytterst välbalanserad champagne som är dominerad av chardonnaydruvan. Den får extra lång lagringstid, fyra år på jästfällningen, och blandas av över 100 olika viner från olika år, gårdar och druvor. Champagnen behåller på så sätt sin distinkta karaktär år efter år. Stor och angenäm doft, skönt djup, komplexitet och smakrikedom. Vi bjuds på nougat, stenfrukt, kaprifol, nektarin, krita, havssälta och skalbeska som tigger om löjrom, ostron, havskräfor, hummer, brieost eller, i juletid – Jansons frestelse.

Bergeronneau-Marion Grande Réserve
Premier Cru
Champagne, Frankrike
Nr. 76754 (beställningssortiment), 299 kr.

Mustig och rustik odlarchampagne med övervägande pinot meuniere, som ger fruktighet och fin ryggrad åt vinet. Saftig och fyllig stil med karaktär av gula plommon, nougat, pommac, äppelpaj, pomelo och kritiga mineraltoner. Basåret i champagnen är 2015 med reservvin från 2014. Finns även att beställa i magnumflaska.

God Dryck No 2 – Goda Bubblor Rosé, 0,2 %
Internationellt märke
Nr. 1969, 89 kr.

Fräscht, ekologiskt och veganvänligt rosébubbel som först jäst till ett vin och sedan avalkoholiserats. Ungdomligt fruktigt med frisk syra och karaktär av röda vinbär, skogsbär, jordgubbar, brödbak och blodgrapefrukt. Njut väl kylt som fördrink eller till sallad med valnötter och granatäpple, gravad lax, brilliat-savarin med körsbärsmarmelad eller till toast Skagen.

Annons

Publicerad i Rum Ute nr 5-2019

Annons