Vintips – grönt och naturligt i glaset - By RUM
Annons
Trädgård

Vintips – grönt och naturligt i glaset

Vad är skillnaden mellan ekovin, biodynamiskt vin och naturvin? Sommelier Eva Weckström reder ut begreppen och tipsar om några gröna favoritviner, framställda i samklang med naturen.

Annons

Eko-, bio- eller naturvin?

  • Ekologiskt certifierade viner följer EU:s lagstiftning för ekologisk vinodling och framställning och får bara använda väldigt små mängder eller inga bekämpningsmedel alls. Svavel, sulfit, får användas i liten mängd för att förhindra oxidation. ”Organic” är ett engelskt uttryck för samma sak.
  • Biodynamisk odling är en filosofi och följer i princip den gamla bondepraktikan och månkalendern. Alla bioviner är per automatik ekologiska. Certifieringen man eftersträvar är Demeter, som är tuff att få och är en hög kvalitetsstämpel. 
  • Naturviner följer inte någon lagstiftning, utan innebär att man ingriper så lite som möjligt i vinodlingen och framställningen. Man tillsätter inte jäst utan låter den naturligt förekommande jästen i omgivningarna verka. Mycket lite eller ingen svavel alls används, vilket kan innebära att vinerna lättare oxiderar och förändras i färg, doft och smak. Dock finns det många välgjorda naturviner. De är ofta mycket personliga i sin stil och kan ibland upplevas som lite udda.

Crudo Prosecco
Venetien, Italien
Nr. 77042, 94 kr.

Från den vackra regionen Treviso i Venetien kommer Crudo Prosecco, som görs av den lokala druvan i Treviso, Glera. Det ska njutas nu och har en flirtigt inställsam fruktsötma. Mums! Proseccon är snygg, elegant och druvigt saftig. Vi bjuds fräsch syra, viss angenäm sötma, päron, honungsmelon, mandarin, akacia, honung, vit persika, kiwi och gröna örter. Som etiketten indikerar passar vinet, förutom som fördrink och törstsläckare, utmärkt till bläckfisk, sushi, salmalax, eller annan fisk.

Annons

Kir-Yianni Assyrtiko 
Florina, Makedonien, Grekland 
Nr. 2338, 99 kr.

Trots att Grekland för många är näst intill okänt vinland finns här en lång vinmakartradition, fantastiskt klimat och stor kunskap. Man gör välstrukturerade viner med elegans och finess, kanske speciellt uppe på hög altitud. Kir-Yianni är ett spännande vin på den högst lokala druvan assyrtiko. Torr, fin, sval elegans blandas med fin fruktkoncentration och mineralitet ihop med bred smakpalett. I karaktären finns gula äpplen, citronskal, vit persika, gula äpplen, smörblomma, och örtbukett. Lång och fräsch eftersmak. Njut väl kylt som det är eller till skaldjur, grillad fisk, fetaost, halloumisallad eller soppa.

Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire
J M Brocard, Chablis, Bourgogne, Frankrike
Nr. 5595, 196 kr.

Denna Chablis-favorit är framställd på gamla vinstockar som producerar mindre, men smakrikare druvor. Sedan 2011 arbetar man biodynamiskt på drygt 80 hektar av vingårdarna. Ett svalt, elegant och helt enkelt underbart vin med generös koncentration och frukt. Kritiga mineraltoner, gula äpplen, solmogen citron, gula krusbär, vita vinbär, skirat smör samt färsk örtbukett. Serveras väl kylt som aperitif, eller till hummersoppa, ostron, musslor och fisk- och skaldjursrätter.

Publicerad i Rum Ute nr 1-2019

Annons