Vintips – svenska viner från norr och söder - By RUM
Annons
Trädgård

Vintips – svenska viner från norr och söder

Sommelier och vinexpert Eva Weckström tipsar om fyra svenska viner, framställda på allt från vindruva till de mer ursvenska råvarorna äpplen och blåbär.

Annons

I Sverige finns ett 50-tal kommersiella vingårdar, bland annat på Gotland, Öland och i Skåne, med över trettio seriösa odlare och vinmakare. Kvaliteten stiger stadigt. Att producera vin en bra bit utanför den traditionella växtzonen löser man genom att använda druvor och hybriddruvor som trivs i kyliga klimat, anpassade just efter dessa förutsättningar.

2018 Bedstekilde Brut Natur
Bedstekilde, Skåne, Sverige
Nr. 94033, 249 kr.

Pittoreska Bedstekilde ligger inbäddat i yppig grönska mellan vackra äppellundar. Ambitionen att göra premiumvin på lokala äpplen har verkligen gett frukt. Detta mousserande äppelvin har inget tillsatt socker och är därför vad man kallar brut natur, och naturligt torrt. Det är framställt med den krävande traditionella metoden. Äppelsorten är Belle de Boskoop från familjen Olssons odling i Vik. Just denna sort ger fin syra och struktur i vinet som har en mängd små fina bubblor och karaktär av krispiga gröna äpplen, citronskal och grapefrukt. Lång och ren eftersmak.

Annons

2016 Arilds Vingård Solaris
Arilds Vingård, Höganäs kommun, Sverige
Nr. 31727, 149 kr.

Arilds Vingård är en av de äldsta gårdarna i bygden Kullaberg. Plantorna får rikligt med solexponering här på sydsluttningarna vilket ger en lång växtsäsong och underbart smakrika, komplexa viner. Detta är ett ungdomligt, mycket friskt och smakrikt vin med inslag av gröna äpplen, mineral, örter, fläder, gula äpplen och citronsorbet.

2018 Rålund Classic torrt vin av blåbär
Idunn Wines, Norsjö kommun, Sverige
Nr. 33353, 185 kr.

Spännande och ambitiöst vin på ekologiska och lokala bär. Ägarna och eldsjälarna på Idunn Wines, Li Holmberg och Lars Normark, har slagit igenom nästan över natt och blivit svenska sommelierers nya favorit. Blåbär går inte att odla, men i Västerbottens län växer vilda bär som mognar sent och ger en enorm smakrikedom, fin balans i syran och perfekt sötma. Det europeiska blåbäret är sprängfyllt med nyttigheter och till skillnad från vindruvan helt fritt från histaminer. Resultatet är ett torrt, ljuvligt smakrikt och koncentrerat fruktvin med toner av norrländsk skog, blåbärspaj, blåbärsris, skog och mörka björnbär samt kakao och en trevlig kryddighet. Urgott och kan gärna matchas till mat.

2007 Vidal Icewine Premium Select
Blaxsta vingård, Flen, Sverige
Nr. 72465, 699 kr.

Runt pittoreska Blaxsta Vingård utanför Flen växer i huvudsak vackra vinrankor av Vidal. Denna druvsort ”råkade” följa med grundaren Göran Amnegård hem till Sverige från Kanada för nästan 20 år sedan. Här hade Göran varit aktiv i kocklandslaget men fått upp ögonen för kanadensiska, söta, viner och druvan Vidal. Detta prisbelönta, söta Icewine har en enorm koncentration och syrlighet som balanserar sötman och de tropiska tonerna av aprikos, nektarin och mandel. Ljuvligt till lagrade ostar, blåmögelost eller tarte tatin.

Publicerad i Rum Ute nr 2-2020

Annons