Vintips – viner till grillat - By RUM
Annons
Trädgård

Vintips – viner till grillat

Dags att avnjuta ett glas vin vid grillen? Vinexpert och sommelier Eva Weckström tipsar om 6 vinfavoriter som passar till sommarens alla grillrätter.

Annons

Tänk så här när du väljer vin till grillat:

  • Kryddningen, rubben, bbq-smöret eller glazen har ofta en viss kryddhetta och ibland även lite sötma. Detta kräver viner utan för mycket strävhet. Denna förstärks nämligen av kryddningen och vinet blir alltså ännu strävare.
  • Är glazen söt kan vinet heller inte ha för hög syra utan bör vara avrundat, fruktigt eller bärigt. 
  • Även själva grillytan spelar roll, den är lite bitter och besk och bråkar även den med vinets strävhet, garvsyra, eller som det i vinvärlden heter – tannin. 
  • Summa summarum? Snällt, mjukt och bärigt vin vid kryddhetta. Det är inte dumt att tänka på vitt vin eller rosé vid grillen. I alla fall inte om grilltången vänder vegetariskt, fisk, skaldjur, kyckling eller fläskfilé på gallret. Då eliminerar man strävheten från ekvationen. En massa sambal? Välj ett halvtorrt vitt vin!
Välj rätt vin till grillat
Vinet Louis JAdot Coteaux Bourguignons

1. 
2018 Louis Jadot Coteaux Bourguignons

Bourgogne, Frankrike
Nr. 79047, 135 kr (beställningssortiment).

Elegant och otroligt välsnickrad röd bourgogne! Vinet är medelfylligt med saftig bärighet, fräsch syra och fin koncentration. Louis Jadot är en stor aktör i regionen som viniferar allt från små vingårdslägen till extremt stora volymer. Det är en pålitlig, hantverksmässigt kunnig vinmakare med tillgång till de bästa vingårdarna i Bourgogne. I härliga Coteaux Bourguignons lyser druvan pinot noir klart med en hel uppsjö intryck – skogshallon, eneträ och björnbär tillsammans med mörka körsbär, rostade ekfat, lakritsrot, lagerblad och färsk örtbukett. Vinet mynnar ut i ett långt och saftigt avslut. Njut denna lite lättare pärla sval till grillat vegetariskt, ratatouille, grillad fisk, fläskfiléspett med svamp, saftiga grillade kycklinglår med rotfrukter eller grönsakspaj.

Annons

2. 
2019 Lynx Petite Sirah Zinfandel

Kalifornien, USA
Nr 74087, 95 kr.

Charmig amerikanare som passar utmärkt till dina lite hetare grillrätter. Petite sirah har inget med druvan syrah att göra utan är en egen lokal variant, durif. I detta prisvärda, generösa och solmoget fylliga vin från Kalifornien har man blandat den ofta lite ”syltiga” druvan zinfandel med durif för lite mer struktur. Zinfandel ger inte mycket strävhet så här har man bra balans. Vinet bjuder bredaxlad bärsötma, nygräddad blåbärspaj, vinbär, mörk chokladpralin, vanilj och viss fatkryddighet i form av kryddnejlika och kanel. Lite färska örter smyger sig in och ger ett spännande djup. Passar utmärkt bra till det mesta i grillväg och kryddor är alltså inget hinder. Prova till grillade majskolvar med BBQ-smör, vitlöksmarinerat lamm eller revben med kryddig och söt glaze. Yum!

Vinet Lynx Petit Sirah Zinfandel
Vinet Jacob's Creek UnVined Shiraz

3. 
2019 Jacob’s Creek UnVined Shiraz

South Eastern Australia, Australien
Nr. 1994, 59 kr.

Detta trevliga alkoholfria alternativ från ”down under” är framställt genom att man först jäst vinet, sedan avlägsnat alkoholen. På så sätt får drycken en mer autentisk doft och smak. Druvan shiraz är något av Australiens paradnummer så det är ingen slump att man valt just denna bäriga, kryddiga och tjockskaliga druva. Det tjocka skalet ger mycket färg och smakrikedom. Vi finner rostade ekfat, blåbärsris, drottningsylt, vanilj, hallonbåtar och sötlakrits. Saftigt, fylligt, gott! Njut till grillad pizza eller allsköns grillade grönsaker eller kötträtter. Chili? Inget problem!

4. 
2020 Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé

Marlborough, Nya Zeeland
Nr. 6026, 99 kr.

Här är ett vin med sprudlande personlighet! Denna kiwi är otroligt ren, finessrik och läskande torr. Sauvignon blanc-druvan står för gröna, örtiga toner och hög syra medan den blå malbec bidrar med rödbärighet och struktur. På Nya Zeeland får druvorna svalka och behåller därmed sin syra, men får även många soltimmar vilket ger smakrikedom och yppig fruktighet. Detta prisbelönta vin levererar nyplockade röda vinbär, röda krusbär, rabarber, blodapelsin, grapefrukt, syrlig nektarin, tomatkvist och ett långt och angenämt avslut. Serveras väl kylt som aperitif, till skaldjurssallad, lax i alla former, kycklingcaesarsallad eller till grillad tonfisk med sotade citroner.

Vinet 2018 Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé
Vinet 2018 Rully Premier Cru Les Grésigny

5. 
2018 Rully Premier Cru Les Grésigny

Bourgogne, Frankrike
Nr. 5613, 249 kr.

Lyxigt, komplext, koncentrerat och absolut underbart. Vit bourgogne från Rully i Cote Chalonnaise som är mindre känt än mer namnkunniga appellationer och därför ger mycket ”bang for your buck”. Druvan är chardonnay och stilen är torr, fyllig, nötig och rostat ekfatslagrad med ljuvlig skjuts i syra och frukt. Toner av gula äpplen, persika, gula plommon och citronzest varvas med macadamianötter, smörblomma, nypoppade popcorn, örtkrydda och kritiga mineraltoner. Vilken balans! Lång, fyllig och skönt smörig eftersmak. Kyl inte för mycket. Matcha till grillad halloumi, panerad fisk, falafel, wienerschnitzel eller ostfyllda kycklingbröst med portobellosvamp.

Annons

6. 
2019 Kloster Eberbach Riesling Kabinett

Rheingau, Tyskland
Nr. 5810, 109 kr.

Detta är bara så gott. Rieslingdruvan ger fräschör och syra, de branta sluttningarna i Tysklands minsta vindistrikt Rheingau ger solexponering och jordmånen, skiffer och kvarts ger rökiga mineraltoner. Att stilen på just detta vin dessutom bjuder lite restsötma gör i alla fall mig lyrisk. Vinet levererar saftig, söt druvighet och karaktär av bivax, honungsmelon, anjoupäron, färska aprikoser, solmogen ananas, mandarin, akaciahonung, lime och kritig, rökig mineralitet. En riktig charmör som kan njutas rakt upp och ner väl kyld eller till kryddheta rätter med asiatiska inslag, sallad med melon, grillad hummer och rostade frön, sushi, varmrökt eller kallrökt lax eller varför inte en retro räkcocktail med grillad scampi, mango, chili och koriander.

Vinet 2019 Kloster Eberbach Riesling Kabinett

Publicerad i Rum Ute nr 2-2018

Annons